SRETAN PRAZNIK RADA

Možemo li slavlje prvog Maja Knjižit u poslovni trošak?

Poštovani, dragi čitatelji i čitateljice, sve Vas srdačno pozdravljam i želim ,putem ovog bloga prepunog zanimljivih detalja s Vama proslaviti 01.05, Praznik rada. Dan kada su se naši predci izborili za prava svakog radnika.

Za nas knjigovođe ovo je početak knjigovodstvene godine.

Da se vratimo na početnu temu. Možemo li troškove slavlja 01.05. uvrstiti pod poslovne troškove tvrtke?

Općenito gledajući možemo, ali samo pod sljedećim uvjetima:

  • Da častimo nekog od partnera kojeg ćemo navesti na računu
  • Da je račun plaćen

Domjenak/ručak/večera/kupovina namirnica za ugošćavanje (kava, vino, meso, itd..) ili bilo kakvo čašćenje smatra se reprezentacijom. To znači da se taj račun knjiži bez priznavanja pred poreza. Znači NEMA PDV-A.

Da bi domjenak prošao kao reprezentacija, na tom domjenku ne mogu biti samo Vaši zaposlenici, moraju biti i partneri. Taj Domjenak mora biti opravdan tj. mora se desiti, npr. ugovor o poslovnoj suradnji/ edukacija partnera vezana za protok informacija i/ili dokumenata.

Primjer knjiženja računa reprezentacije: Račun na iznosu: 4.735,00 kn (osnovica 3.500,00 kn + 875,00 kn)

Zakonom o PDV-u (čl. 61. st. 1.) je zabranjen odbitak pretporeza po ulaznim računima koji se odnose na reprezentaciju. Također u PD obrascu konto 4181 upisujemo u rb:6 I povećavamo osnovicu za obračun dobiti .U PD obrascu porezna osnovica povećava se za 50% troškova reprezentacije.

Na pitanje spada li slavlje prvog Maja u poslovni trošak, možemo odgovoriti da spada, ali upitno je imali smisla to radit. Trebamo si postaviti nužno pitanje. Trebaju li nam ti troškovi i je li su se oni stvarno dogodili po zakonu?

ZANIMLJIVOSTI – jeste li znali?

Osim toga što 1.maja slavimo Praznik rada, prvi maj također je bio datum za nekolicinu važnih događaja za koju većina ljudi nažalost ne zna, a neki od događaja koji su se dogodili BAŠ OVOG datuma će vas iznenaditi.

1.5.1931. – Empire State Building, jedna od najpoznatijih svjetskih građevina koja je simbol ne samo Amerike već i kapitalizma općenito je službeno po prvi put ikad otvorila svoja vrata javnosti te je predsjednik Herbert Hoover službeno upalio svjetla tada najvišeg nebodera na svijetu.

1.5.1930. – Sada na jednu činjenicu vezano uz astronomiju, ovog datuma službeni naziv je dobio planet Pluto, ironično jest da je to ime zapravo bila ideja jedanaestogodišnje Ventie Burney, čiji je prijedlog bio proslijeđen znanstvenicima koju su ga odlučili uvažiti.

1.5.2009. – Bio je izrazito važan datum za LGBTQ+ zajednicu jer je točno tog datuma legalizirana ženidba između supružnika istog spola u Švedskoj, prije toga isto spolni parovi nisu se mogli legalno vjenčati već su živjeli u različitim „zajedničkim odnosima“, što je još uvijek slučaj u RH

Beltane, 1.5.- galski/keltski i paganski praznik koji se primarno održavao na područijima Irske, Škotske i Island of mana, ovim praznikom se slavi život, tj. slavi se proljeće ili ljeto ovisno o mitologiji. Bit je proslaviti najplodniji i najljepši dio godine kada život cvate, tj. kada je priroda na svom vrhuncu. Ovaj blagdan slavi se svake godine uz vatru koja je simbol svjetla te se njome slavi Sunce i svi njegovi atributi, ovisno o području štovanja ovaj praznik je vezan uz boginju plodnosti Flora(rimska mitologija) ili boga Belenusa (galska mitologija).

Korijen riječi svibanj u hrvatskom jeziku potječe od imenice svib, a svib je veći razgranati listopadni grm koji može narasti i do 6 metara te cvate u svibnju. Uglavnom raste na rubovima šuma, većinski u Europi i također na području Azije.

Članak napisao Marketinški tim uz podršku Laure Gergelj

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp